Saturday, May 8, 2010

^_^


Bismillahirrahmanirrahim.....

Salamun 'alayk....

Lama rasanya saya tak update blog..menyepi seketika untuk mencari arah tuju hidup..meskipun sudah hampir tiba ke penghujung suatu fasa dalam kehidupan, saya masih keliru,,,keliru antara rasa suka ataupun terpaksa...tersepit di antara tanggungjawab dan rasa beban yang semakin hari semakin menyiksa jiwa..ya, saya rasa terbeban sekarang..namun saya tahu bebanan ini tidak Allah berikan jika saya tak mampu menghadapi..ya, saya mampu..inshaAllah, saya boleh harungi...moga Allah permudahkan....

 "..Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."(Surah Al Baqarah:216)
"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdo`a): “Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang yang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri maaflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir”.(Surah Al Baqarah:286)


0 komen: