Sunday, November 1, 2009

:: Entah ler.. :;


Bismillahirrahmanirrahim...

Oleh sebab tajuk entry pun dah jadi 'entah', maka taipan pada entry kali ni akan menjadi tidak tersusun..huhu..nak taip je apa yang tangan ni terasa nak taip..but, otak dan hati akan menjadi nakhoda, dan tangan hanya menjalankan tugas sbgai anak kapal yang patuh pada arahan nakhoda..=)

Semalam seharian saya berprogram Community service kat Cherating.. Overall xde la best sgt sbb kali ni saya xterlibat dgn facilitator sbb sy hanya bertugas di bahagian dapur (catering).. oh, i sangat2 penat u..(gedik giler ayat)..tengah2 menjalankan tugas kat sana, berjumpa pulak dengan kucing yg sgt2 kesian..rasanya dia bergaduh kot sampai badan sebelah kiri dia luka dan nampak isi badan...sangat2 sebak bila tengok..mood sy yg hepi pada mulanya terus bertukar jadi xhepi..(tambah ada lagi beberapa faktor..huhu..) kesian sgt tgk kucing tu..bila dah petang sikit, sy bagi la kucing tu makan kek pisang..dia mkn dgn berseleranya.. time tu terus terfikir kucing kat rumah..kalo kucing sy, xdenya nak mkn kek pisang berselera mcm tu..kalo bagi ayam ke, ikan fresh ke, baru la berselera mcm tu..rasa nak terbang balik rumah n bawa kucing kat rumah sy ke sana..supaya kucing sy bersyukur sikit dgn apa yang ada..kalo kucing sy, mmg memilih makanan la..bagi nasi sgn ikan goreng pun, nak pilih ikan j time makan...adoi, tu la akibatnya kalo dimanjakan...

............

ok ni nak masuk bab lain plak..asyik teringat je scene ni semenjak dua menjak ni..

tempat: petronas tikam batu, kedah..
tarikh dan masa: tahun lepas2.. pagi atau petang kot..=)

masa tu, kakak dan adik turun membeli makanan kat mesra petronas(ke petronas mesra?)..so dalam kereta time tu, hanya ada abah, mak dan saya..sy kat tempat duduk belakang, kat bahagian tengah..*sy kan manja mengalahkan adik..so tempat kat dlm keta kena la kat tengah2*..

pastu tetiba je abah bersuara.."kalo dulu abah belajar betul2, mesti hidup anak2 abah senang kan.." saya terdiam masa tu..sebak..sgt2 sebak..hidup kami sekeluarga xde la miskin sangat sampai abah kena rasa macam tu..mak pun terdiam time tu..masing2 tak tau nak cakap apa..maka, saya pun bersuara sekadar nak hilangkan rasa bersalah abah.."xpa abah..hidup kita ok apa kalo nak bandingkan dgn org lain yg lagi susah..at least, kita cukup makan pakai..kalo kaya raya pun, tapi guna duit tu utk benda2 yg xpenting pun, xguna jugak..nti kat akhirat, Allah akan tanya ke mana setiap harta yang kita belanjakan..(ada lagi yg sy merepekkan time tu..dah xingat..tp semuanya ke arah nak pujuk abah yg mcm tgh sedih tu..)

sayu sgt2 bila terkenangkan saat2 tu..realitinya, sy sebenarnya xrasa pun kami sekeluarga hidup susah..sebab sy selalu ingat, kalo saya rasa hidup sy susah, maka pandanglah ke bawah..lebih ramai lagi yg hidup dlm kesusahan..sekurang2, kami sekelurga xpernah la xcukup makan..makan terlebih lagi ada kot..huhu..tapi mungkin abah tengah ada masalah kewangan time tu..tu yg sampai tercakap mcm tu..

Lepas je sampai rumah, rasa sebak masih ada..sampai terbawa2 masa tengah solat..sy nangis teruk time tu..mintak supaya Allah kuatkan hati abah..jgn bagi abah rasa mcm tu dah..

maka, sekarang kena berusaha untuk study betul2...mungkin sy asyik teringat pasal benda ni sbb Allah nak bagi semangat kat sy utk study..alhmadulillah sem ni mcm semangat sikit nak final exam walaupun tgh homesick.. moga semangat ini berterusan...

ok, gudluck for those who'll have exams...may Allah gives us strength to overcome all kemalasan yg melanda...

Rabbi yassir wa la tu'assir..Rabbi tammim bil khoir..amin...

ps; kan dah cakap tulisan sy mmg xteratur..huhu...

2 komen:

diana.wahid on November 1, 2009 at 7:19 PM said...

I feel the same way as u did
tapi Allah tu Maha Adil
Dia kurangkan dekat situ, tapi Dia lebihkan bahagian yang lain
Susah juge kalau kaya, nti kufur nikmat, silap langkah buruk padahnya.
Mari berusaha utk final exam.
Dimana ada kemahuan, di situ ada jalan.

KiRaNa on November 5, 2009 at 2:42 PM said...

sgt setuju..
kalo difikirkan, apa yg Allah lebihkan tu sgt2 byk berbanding apa yg Allah kurangkan..

Ok,mari berusaha..
(awk tgh exam skrg..gudluck ok..kite doakan..)