Friday, July 18, 2008

Kelembutan MAK, Ketegasan ABAH..




Zaman kanak2 ribena..

Dulu, wk2 ptg, kalo nak p main kt pantai, mak slalu pesan.."Siti, jgn balik lambat..blk sblum maghrib..nanti abah marah kalo balik lambat.." time 2, mmg xberani balik lambat bla pk abah akan marah kalo blk after mghrib..tp biasa la bdk2..apa yg org larang, yg tu la dy nak wat..alkisahnya, satu ari ni, main aci ligan(mksudnye, main kejar2..=p) sampai lupa da nak mghrib... bla dgq je org azan, trus capai selipar n berlari blk..nak dijadikan citer, abah da stand by kat tepi surau(surau 2 kat sebelah pantai)..rase tkut sgt bla tgk ada hanger kt tgn abah..d depan org ramai, my sis n me kna rotan...teringat lg, abah jerit kat ktorg time 2..abah kata.."kan abah dah kata, blk umah sblum pukul 7!!!"..

Dah abis sesi merotan, ktorg pun balik umah..mak mcm biasa, xcakap pape..biasala, bla abah marah, suma org kena diam..kalo xbersalah pun, jgn defend diri lg..tunggu dy cool dlu, bru la ckp..ni mmg undang2 kelurga yg mesti n wajib dipatuhi..huhu..
Since ari 2, mmg taubat nasuha xblk lmbt lg..skrg ni, bla terkenang blk zaman nakal2 dlu, rasa kelakar plak..tp walaupun time kecik2 dlu, abah mmg strict, ke'strict'kan 2 la yg membentuk peribadi anak2 dy..if abah biarkan je n xpeduli pukul brapa anak2 dy nak blk umah, alamatnya sampai ke besaq pun ktorg lewat balik rmah..thanx abah..luv u..

Zaman remaja (Form 3)

Setiap pg, b4 p sek, mak akn pesan.."Belajaq ghajin2, jga akhlak.." Dalam mak pesan suh jaga akhlak pun, xterjaga jugak akhlak.. entah mcm mana, bole plak ter'jebak' dlm 'gejala' chating..time 2 mmg gila chatting..pas sekolah je, trus p cc n chat..abis sekolah kul 2, balik umah kul 4..mmg truk la perangai time 2..tp xdak la sampai bohong kat mak abah..bla nak p cc, still minta izin dlu..(yela, kalo xckp, abah xkasi duit lebih..huhu..) sekali lg, my sis n me kna hukum wat kesekian kali..citernya, abah da pesan ari 2, jgn balik lambat coz abah nak bawa ktorg g makan kat luar..n oleh sbb terleka kat cc, my sis n me tertinggal bas..bla blk umah je, n tgk muka abah, da bole predict Perang Dunia ke 10 akan berlaku..n bom akan meletup bila2 masa...4 d first time in my life, kna berdiri kat luar umah..dr ptg smpai mlm..aroung kol 6 lebey, abah kasi masuk umah kejap tuk solat..pas solat, smbung berdiri kat luar..masa 2 hanya Allah yg tahu betapa malunya..org yg lalu lalang kat depan umah, suma wat muka pelik, ada yg siap tanya.."awat cek dok kat luaq? mak ngan abah p mana?" ktorg hnya mampu senyum je la..air mata mmg menitik dah time tu..

Around kul 7lebey, mak kuaq umah n suh kmi berdua minta maaf kat abah..mula2 dua2 org xmau minta maaf..(degil sungguh..) tgp bla mak da pujuk, kmi terpaksa akur..msa nmpak muka abah, mmg xleh nak thn airmata..as long as i remember, time 2 mmg nangis ngan truknya..sampai abah plak kna pujuk balik..walaupun sedey time 2, rasa bahagia sgt bila abah kata.."dah2, jgn teriak dah, abah maafkan..lain kali jgn wat lg mcm 2.."

Zaman sekarangg..(University student)

Until now, mak still lg pesan "Belajar ghajin2, jg akhlak leklok.." Pesanan 2 la yg jd pendinding diri..b4 wat sesuatu, msti pk dulu baik buruk benda tu..jgn main hentam keromo je..
abah plak, da xgarang sgt..da jrg marah2..tp ketegasan 2 tetap ada..sampai skrg, b4 nak wat pape kuputusan, kna inform kat abah dlu..drpd situ, da nampak, apa yg abah wat suma utk kebaikan anak2 dy..lgpun, da la anak2 dy suma perempuan, lg la byk tanggungjwb yg dy kna pikul..

Conclusion?! or Moral of the story?

~to sisters..
walau sedewasa mana pun kita, walau tinggi mana pun jwtn n pangkat kita, alwez remember that, we are still under our parents' responsibility slagi mana kita belum bergelar isteri..
n kita kna ingat jugak, tingkah laku n sikap kita kat mak n ayah kita akn menentukan mcm mana sikap anak2 kita terhadap kita..

~to brothers..
tanggungjawab korg lg brat sbnarnya.. lelaki bertanggungjawab ke atas ibu bapanya smpai akhir umur mereka..so pk2 kanlah..renung2kanlah..tertunaikah tanggungjawabtu?tepuk dada, tnya iman..

May dis story give us benefit n remind us to treat our parents' well..

2 komen:

scarlet D on July 19, 2008 at 1:46 PM said...

good job well done
btul kata awk, tak kire besar mn pun kte, selagi tak kwin ibu bapa tu la
yang b'tggjwb kat kite
hopefully kte bleh jd anak yg solehah

*btw uia mmg best tp kte akui facilities ciput je. ecm n megamall..bestla time nak gi, nak blk merana..hihihi

~diana

KiRaNa on July 20, 2008 at 6:06 PM said...

amin..
"Ya Allah, jdkanlah kami berdua hamba2Mu yg bertaqwa & anak2 yg solehah..amin.."

*pape pn, kuar ari 2 mmg bez..=p