Sunday, July 20, 2008

Metafora by NICE


Bismillahirrahmanirrahim..

Ari ni nak cakap psl lagu nasyid ni..
First time dgr lagu ni, kat radio IKIM..
msa tu still ber'bulan madu' kat umah..huhu
Kebiasaannya, spjg tempoh 'bulan madu' 2, pg2, time dok kms umah, msti kna dgr lagu..
so, psg la radio..kdg2 hotfm, kdg2 IKIM.fm..ikut mood n thp keimanan..huhu..(truknya nisah ni..)

ingt lg 1 ari ni, bka je IKIM.fm, trus dgr lagu ni..trus jatuh cinta kat lagu ni..=p
bak kata org, cinta pandang pertama.. (tp in my case, cinta dengar pertama kot..huhu..tp cam xsesuai je..)
pas dgr lagu tu, rse cam nak tepon IKIM n nak tnya tjuk lagu 2..kununnya la.. otak plak ligat dok memikir ape tajuk lagu 2..pk pnya pk, wat la teori sndiri.."k nisah, jgn dok buang masa..tjuk lagu 2, metafora puisi dusta.."
tp teori 2 terlebih detail la plak..huhu..tjuk lagu 2 metafora je..(2 la tunjuk pandai lg..)
nsb bek la xheboh 1 dunia..kalo x, kna msuk muka dalam tong sampah coz malu(k min, sori..dek t curi ayat k min..huhu)

k berbalik kpd lagu ni, ape yg my brain phm n terjemahkan, ia menggambarkan perasaan seseorg yg ikhlas berkawan, tp kawannya plak, berkawan dgn dy coz nak bls dendam..(i think dis sentence can be simplified, tp da xtau cne nak simplified..sori ye..)

Alhamdulillah, stkat ni Allah xuji dgn perkara mcm ni..tp if perkara 2 terjadi, mmg akan sedey n kecewa..tmbah2 plak, kalo org yg tikam dr belakang 2 kwn baik kta.."Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dr ujian ni.."

so, if ade mase, dgrla lagu ni..=p

p/s: mga2 lagu menyedarkan kita tuk ikhlas berkawan krn setiap ape yg kite lakukan, if ikhlas, Allah akan beri ganjaran..

2 komen:

scarlet D on July 20, 2008 at 10:29 AM said...

kte nk dgr la lgu tu..
nsib baik ada kat blog awk ni
kalo x kte nk cr dah
nk dgq dl, then br cr
sedey nyee kalo ad kwn cmtu
kte pun x tau nk rs ape

KiRaNa on July 20, 2008 at 6:03 PM said...

mmg sedey..
sure awk nangis punye..
huhu..
awk kan sensitif..