Monday, July 28, 2008

Luahan rasa..


Bismillahirrahmanirrahim..

"Wahai Tuhanku yg Maha Pengasih lg Maha Penyayang..
Sesungguhnya Engkau mengetahui apa yg tersirat dlm hati ini..
Engkau lebih mengerti luka dan kepedihan hatiku..
Aku pohan kekuatan daripadaMu..
Berikan daku ketabahan untuk menghadapi ujian ini..
Jauhkanlah aku dari perasaan dendam..
Lapangkanlah dadaku untuk menempuhi semua ini..
Aku yakin Ya Allah, ada hikmah d sebalik semua ini .."


Sebelum memulakan luahan rasa ni, terlebih dulu nak mintak maap bebyk if apa yg bakal dicoretkan ni mengguris hati mana2 pihak..
but honestly, apa yg bakal dicoretkan ni xditujukan kat sapa2..
hanya sbg peringatan buat diri..
juz nak luahkan ape yg terpendam dlm hati dgn harapan dpt dijadikan iktibar n ingatkan shbt2 bhwa apa pn yg kita lakukan, jgn sesekali meletakkan high expectation pd sesuatu benda 2..akibatnya, bla sesuatu benda 2 xseperti yg kita expectkan, kita akan kecewa..kecewa sgt2..

b4 ke sesi coret mencoret, lirik lagu Metafora ni menggambarkan perasaan sy pada masa ni..
Hanya Allah yg tahu pedihnya hati kala ini..=(

"Sekerat akar mampu kuhulur padamu
Di saat dikau terkapai dan kelemasan
Di arus hidup yang tinggal sejengkal cuma
Katamu kau tak bisa berenang ke sana

Engkaulah teman tanpa sangsi dan curiga
Setelah aku mendengar lirih ratapmu
Harumnya sekuntum melati di embunan pagi
Sewaktu kita melewati sebidang tanah perkebunan
Persahabatan

Tersasar aku di dalam mentafsir
Aksara jujur dan ketelusan yang terpamer di wajahmu
Terlalu naïf untuk ku fahami
Metafora puisi dusta dan personafikasi

Terima kasih atas pengalaman itu
Mengajak aku kembali mengenal diri
Terpaksa lagi menyusuri jalan-jalan sepi
Masih bisakah kutemui sekuntum melati mewangi yang tidak berduri"

First skali, sbg manusia, kita dikurniakan dgn kelebihan dan kekurangan, n bila berkawan, pastinya kita akan temui kebaikan dan kelemahan pd kawan kita.. that is the small matter..
bila kita berkawan, kita kena terima kawan kita seadanya sbb kita pun ada banyak kekurangan..
ada 1 pepatah mengatakan..
"u dont need to find perfect friend, but it is enough if u feel perfect when u're with her.."

so, b4 wat keputusan tuk tulis pasal ni, sy dah fikir semasak2nya..
sy da timbang sgla kebaikan dan keburukan..
but dis is juz what i feel n experience, n i wanna share wif my fren..dat's it..
dis is not the matter of who r right or who r wrong, but it is about what is ur intention when u want to b somebody's fren..
do u really wanna be her friend?
or u juz be her friend 4 ur own benefit?
r u willing 2 be wif her if dhe's in difficult situation?
or u'll simply leave her?

Mengikut kajian yg dijalankan oleh Dr Fadzillah Kamsah, beliau predict my date of birth with dis character..

"Persahabatan adalah penting buat Anda dan berupaya mendorong Anda untuk berjaya di dalam hidup; tetapi Anda sanggup untuk bersendirian jika hubungan yang terjalin itu tidak serasi"

n I think he's right..dat's my character..

Alkisahnya, persahabatan sy dgn si A ni da terjalin 4 few years.. actually, da byk kali terasa hati n kecewa dgn sikap dy, tp xde kekuatan nk berterus terang..takut dy plak terluka ngan apa yg bakal dikata..
so utk memujuk hati, slalu tutup kelemahan dy dgn ingat sgla jasa n pengorbanan dy..perasaan kecewa 2 dipendam n disimpan jauh di lubuk hati..
mmg kitorg ada gak berbincang tuk leraikan konflik, tp entah kenapa, stiap kali tiba sesi berterus terang ni, msti xbole berterus terang..mst akan kasi reason lain..
tp bla da byk kali dikecewakan, lubuk hati ni da xbole menampung begitu byk kekecewaan..da rase xbole nak pendam suma perasaan ni..

n skrg ni, hati n akal sepakat menyatakan.."Nisah, xpayahla nak rapat2 sgt dgn dy..anggap dy mcm kwn biasa je..treat dy sama ngan Nisah treat kwn2 yg len.."
i think dis is the best solution..apa gunanya nak anggap dy as kwn baik if dy xanggap kita as her best friend..
mayb da tawar hati nak menaruh harapan yg tinggi in friendship..

tp yg paling ptg, Allah nak ksi kesedaran bhwa jgn terlalu bergantung kpd manusia, sebaliknya bergantung pada Allah..sbb Allah xakan pernah tinggalkan kita..Dia bersama kita d saat kita ssenang, apatah lg di saat kita susah..
tp manusia akan tinggalkan kita bila kita dah xpenting buat dy..dat is the great pengajaran yg Allah bagi..n InsyaALLAh, pengajaran ni akan menjadi bekalan tuk hadapi cbran d msa akan dtg..

So like I said b4, jgn sesekali meletakkan harapan yg menggunung tinggi pada sesuatu benda..kita hanya bole berharap setinggi-tingginya hanya pada Allah..
n sy xrasa kesal atas apa yg berlaku coz Allah pernah kasi byk kebahagiaan n kegembiraan time sy berkawan rapat ngan dy..

mga my experience ni jd pengajaran wat suma yg bace..wallahu'alam..




1 komen:

scarlet D on July 28, 2008 at 10:12 AM said...

kt pun pegang kata2 tu
no high expectation in frenship
coz i've face d same prob jgk
so skrg ni no more high expectation
just b'syukur ngn apa yg ada
friends make us smile, but doesn't mean smile make us happy
kalo kwn tu lari, just let them go
ramai lg yg akan dtg kat kt yg mgkn lebih ikhlas utk terima kt seadanya