Tuesday, September 9, 2008

:: Sandaran Hati ::


Yakinkah ku berdiri
Di hampa tanpa tepi
Bolehkah aku
MendengarMu

Terkubur dalam emosi
Tanpa bisa bersembunyi
Aku dan nafasku
MerindukanMu

Terpuruk ku di sini
Teraniaya sepi
Dan ku tahu pasti
Kau menemani
Dalam hidupku
Kesendirianku

Teringat ku teringat
Pada janjiMu ku terikat
Hanya sekejap ku berdiri
Kulakukan sepenuh hati

Peduli ku peduli
Siang dan malam yang berganti
Sedihku ini tak ada erti
Jika Kaulah sandaran hati
Kaulah sandaran hati
Sandaran hati

Inikah yang Kau mahu
Benarkah ini jalanMu
Hanyalah Engkau yang ku tuju

Pegang erat tanganku
Bimbing langkah kakiku
Aku hilang arah
Tanpa hadirMu
Dalam gelapnya
Malam hariku


Pernah dangar tak lagu ni? I think most of us dah pernah dengar secara sengaja atau tak sengaja coz lagu ni memang popular.. Actually lagu ni dah lama tersimpan kat dalam laptop..oleh sebab banyak lagu yang menunggu giliran untuk didengar, lagu sandaran hati ni jarang saya dengar meskipun saya perasan lagu ni dikategorikan dalam lagu nasyid.
But sejak bulan puasa, saya banyak dengar lagu nasyid or yang sewaktu dengannya..lagu-lagu lagha(pada saya) perlu dikurangkan. Ini azam yang setakat ni, hampir 70% berjaya dilaksanakan..alhamdulillah. Time ni la baru saya tersentuh bila mendengar lagu ni..Mungkin saya menghayati sepenuhnya apa yang cuba disampaikan menerusi lirik yang saya kira ringkas dan mudah difahami.

Berbalik kepada lagu Sandaran Hati ni, ramai yang menganggap lagu ini didedikasikan buat si kekasih hati, buah hati, jantung hati, daun hati, ranting hati (pendek kata, pape la yang berkaitan dengan hati).. Tapi apabila lirik lagu ni diteliti dan dihayati, lagu ni sebenarnya berkonsepkan Ketuhanan di mana menyandarkan hati dan segala-galanya hanya pada Yang Maha Esa. Basically, apa yang saya faham melalui lirik lagu ni ialah, dalam apa jua keadaan, kita hanya perlu bergantung harap hanya pada Allah.. Lirik ni memberi motivasi sebenarnya, terutamanya part ini..

:: Sedihku ini tak ada erti Jika Kaulah sandaran hati ::

Bila kita merasa sedih, resah atau gelisah, mengadulah kepada Allah..sujud dan merayulah padaNya..kerana hanya Dia yang faham, sebab cuma Dia yang mengerti perasaan kita..Mohonlah kekuatan dan kelapangan dada daripadaNya.. Dan pada akhirnya, kita pasti dapat merasakan ketenangan, kekuatan, kesabaran dan ketabahan untuk menghadapi segala dugaan dan cabaran..

Wallahu a'lam..

6 komen:

aya-san on September 11, 2008 at 10:09 PM said...

kirana...
kite baru je t'fikir nk post lirik lagu ni kat blog kite ari tu...
baru sedar yg lirik lagu ni mcm mengandungi maksud lain ('Kau' dlm lagu ni mcm bkn ditujukn pd manusia).. btol x..
nmpknye u r more advanced than me,heheh...:P

KiRaNa on September 11, 2008 at 11:54 PM said...

aya-san,
betul..betul..betul..
Lirik lagu ni berkonsepkan Ketuhanan..
First time kite dgr, kite da rase lagu ni bkn ditujukan tuk manusia..
bila check lirik, mmg betul..=)
bez kan lagu ni?=)

aya-san on September 12, 2008 at 12:42 AM said...

betul tu betul..
tp sblm ni kite x perasan lgsung pun... baru a few days ago i realized about it..

time tgh study sambil dgr lagu, tetibe lagu ni kuar dlm winamp..
sambil ikut nyanyi, kite try hayati lirik dier... time tu baru sedar rupanya ada maksud t'sirat dlm lagu ni...

p/s: dr 1st time dgr mmg dh suka lagu ni tp x m'hayati sgt lirik dier.. tp skrg lagi suka dgr & hayati, hehehe...

KiRaNa on September 12, 2008 at 1:17 AM said...

aya-san,
bagus2..
btw, awk dpt connect internet kat bilik eh?

aya-san on September 13, 2008 at 3:53 PM said...

x jugak... kekadang je dpt, tu pun slow jer... :(
so kite slalu g cf, nk dptkn connection yg laju skit... hehehe... :P

KiRaNa on September 13, 2008 at 10:51 PM said...

hehe..
kat bilik kte pon xlaju..
slalu sgt disconnected..
pape pun syukur sesgt..
at least, dpt jimat duit g cc kan..