Sunday, November 2, 2008

:: Pharmacology..What can I say? ::


Date: 02 November 2008
Time: 11.45am
Detail: Tamatnya exam Pharmacology!!

Perasaan:

1) Happy- Sebab dah habis subject yg amat menguji kesabaran, kekuatan minda, emosi dan fizikal..huhu..

2) Takut- Dok pikiaq "Betul ka apa yg aku jawab?" + "Hmm..ntah2 apa yg aku jwb td salah .." + "dapat grade apa la untuk subjek ni? + "ish..dah la 4 krdt hours..mesti pointer drop punya la(na'uzubillahi min zalik)" + n macam lagi fikiran yang smeestinya negatif..

3) Geram- Kenapa la p tidoq awai semalam? awat la tak ingat nama drug ni? padahal dah baca byk kali kot..

4) Bersyukur-Walaupun ada yang tak boleh jawab, still bersyukur sebab at least, bila tengok soalan, ada la idea sikit nak tulis..walaupun kebanyakannya adalah teori hanisah dan fakta kirana..haha..

p/s: perasaan2 di atas adalah ditulis mengikut sequence..tq..

Pengajaran:

1) Perasaan bersyukur sepatutnya diletakkan paling atas..tp sbg manusia biasa, kita selalu menilai sesuatu dengan pandangan negatif daripada yang positif..kan?

2) Membaca itu penting..walaupun kamu confuse atau ragu-ragu akan kemampuan kamu untuk mengingat, at least kamu ada idea untuk 'menggoreng' fakta..haha..

3) Teruskan membaca, mambaca dan membaca walaupun kamu tak ingat apa yang dibaca..

4) Kepada sesiapa yang belum mengambil killer subject ini, sila la bersiap sedia..yg penting H.A.F.A.L nama2 drug k..kirana telah membuat kesilapan besar kerana tak hafal..(actually dah try nak ingat, tp mmg susah nak ingat..)

~Gudluck semua!!

6 komen:

szakif on November 2, 2008 at 6:41 PM said...

ehehe~ kira k=ok la tu.. tahun lepas siap ade orang cipta nama drug baru lagi mase exam. tak tau sapa~ :p

aku rase setiap tahun gak subjek ni yang paling banyak diperkatakan. pasal mencabar sangat.

tapi, dalam kemencabaran tu, aku tak pernah benci subjek pmaco, malah aku suka aku suka! hehe~ ntah. bila fikir balik, aku rasa subjek pmaco la yang paling best. maybe pasal aku suka cabaran kot? :D

sueabubakar on November 2, 2008 at 9:00 PM said...

salam
gud luck nisah! ^^

(^_^) Lady In Blue (^_^) on November 3, 2008 at 3:10 AM said...

phrmaco..
satu2nya subject sem ni yg buat i xlekang dgn buku selama 2hari
ini satu keajaiban :p

soklan td ok la
better than midterm i guess
cuma tensen bla da blk tetibe teringat nama drug yg puas pk time exam tp xdpt2
hmmm..
tobat tanak amik clinical+phrmceutical

KiRaNa on November 4, 2008 at 5:49 PM said...

szakif,
overall, ok la jugak kot..

la yeke?

thanx atas info tu..

at least, ada org lebih dahsyat dan kreatif..haha..

betul2..mmg mencabar..

stkt ni, confirm xnak amik CPR..huhu..

but in future xtau la..

Allah yang Maha Mengetahui..=)

KiRaNa on November 4, 2008 at 5:50 PM said...

Sue,

thanx..

gudluck 2 u 2..

wat yg terbaik eh..

cam lama xlawat blog sue..

jap g nisah melawat eh..

siap nak bwa buah tgn nih..hehe..

KiRaNa on November 4, 2008 at 5:56 PM said...

LIB,

waa..ini satu keajaiban..bole masuk Msia Book of Record..hehe

hmm..ok la drpd midterm exam kan..midterm dulu mmg sepenuhnya teori dan fakta saya..haha..mmg xde idea langsung nak tulis apa tuk soalan esei..

betul2..
n d way balik, baru teringat nama drug..dah la pa yg hentam tu salah..mmg sedih gle bila camtu..
tp nak wat cane..Allah xnak bg ingat..

skrg ni, doa n tawakkal je byk2..=)

sy pun xnak amik CPR..
sapa yg nk amik CPR, mmg respect la kat dia..