Thursday, November 6, 2008

:: S.E.N.S.I.T.I.F ::


Entah kenapa..
Bila tiba musim exam je,
saya mudah tersentuh or orang kampung saya cakap sensitif..hehe..
Kekadang tu, tetiba je rasa sedih..tanpa sebab or alasan..
kalau dalam istilah perubatan, idiopathic (unknown reason)..
Pastu, nangis..teruk pulak tu..
Bila fikir balik, cam ape je..

Tapi kan, lepas nangis, memang rasa lega sangat2..
Seolah-olah semua masalah dah selesai..
Konon2, semua bebanan tu mengalir bersama air mata duka..
(cehh..ntah pape je ayat..)
Tambah pulak, kalau menangis time sujud..
Sangat-sangat la tenang lepas tu..
Ye la kan..bila kita mengadu kat manusia, apa la sangat yang manusia mampu buat untuk hilangkan kesedihan kita..
tapi, kalau kita mengadu kat Allah..inshaAllah kita akan diberi kekuatan dan ketenangan..

"Sesungguhnya dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang.."~kalamullah~

Berbalik kpd isu sensitif ni,
Hari ni saya dah start nak rasa sedih..
Mungkin sebab ada lagi 3 paper sedang menunggu..
Lagi pulak, Angah dah habis 4 paper..tinggal 1 paper je lagi..
Bertambah menjadi-jadi la kesedihan tu..

So, petang tadi call la mak..
Dengan harapan, lepas dengar suara mak, perasaan sedih tu hilang..
Time tu around kul 4 lebih..
Mula-mula mak tak angkat phone..
Ok, mak dok kat dapuq kot..
5 minit pastu, mak call balik..
Saya angkat..
Saya tanya mak dok kat mana coz saya dengar bunyi ala-ala angin bertiup sepoi-sepoi bahasa..
Mak cakap mak kat Pantai Merdeka..
(Pantai Merdeka ialah salah satu pantai yang seringmenjadi kunjungan saya sekeluarga..
satu lagi tempat yang selalu kami p ialah Pulau Sayak..)

Waaa..ntah kenapa..saya tetiba jadi sebak..
"Nape la mak tak tunggu saya balik umah, baru g Pantai?"(saya cakap dalam hati je..)
Kalau difikirkan, macam tak logik pulak untuk rasa sedih..
Sebab perjalanan dari rumah ke Pantai Merdeka tu, hanya ambil masa 15minit je..
Kalau nak g setiap hari pun xde masalah..
Tapi, still nak rasa sedih..
Rasa nak nangis pun ada..
Saya tahan je air mata..
Saya pun tak pasti mak perasan tak perubahan suara saya..
Dah terketar-ketar suara macam nak kena present kat depan pulak..
Saya cakap kejap dengan mak..takut mak terasa kalau saya tetiba letak phone..
Pas letak phone, terus nangis..

~Sori eh..nak membebel kat diri sendiri jap..
Nisah..Nisah..
apa la nak jadi dengan hang ni..
dah besaq dah..
kena la belajaq kawal emosi sikit..
Bak kata abah,
" Ni baru ujian n bebanan kecil je yang Allah bagi..xde apa la sangat..takut apa aih..bukannya first time nak exam.."
Mak pulak kata..
" Ni baru masalah sorang2..bila kawin nanti, lagi la byk masalah yang kena tanggung..kena la belajaq atasi semua tu.."

Hmm..betul tu Nisah..
Kena kuat k..
Berusaha semampu yang bole..
hasilnya, serah kat Allah je k..
Banyakkan berdoa..
Bila dah wat exam nti, tawakkal je kat Allah..

"Ya Allah..
Kuatkan hatiku..
Tenangkanlah jiwaku..
Hanya kepadaMu tempat aku mengadu Ya Rabbi..
Berikanlah aku kejayaan di dunia dan akhirat..
amin.."

4 komen:

szakif on November 7, 2008 at 5:15 AM said...

T_T

angah said...

along
sorry2...
u hav to be strong
angah penah rasa jgk cni last2 sem
time tu stress woo bila tgk org hbis exam
kite dok la mengadap buku lagi
x pe...camnila putaran kehidupan
ada masa kita rs sng, ada ms kt susah
so all the best
angah sntiasa doakan kejayaan along
don't worry
rumah tu menanti je, nti cuti 5mgu
jalan puas2 na
hehe

KiRaNa on November 7, 2008 at 5:30 PM said...

szakif,

T_T

T_T

T_T

ni la jadniya kalo xtau nak reply apa..hehe..

KiRaNa on November 7, 2008 at 5:34 PM said...

angah,

xpe..
baru la fair kan..
kalo dulu along slalu abis exam dulu..
Allah nak kasi along rasa plak mcm mana perasaannya bila exam abis exam..kan?
along pun doakan angah bole jwb dgn cmrlang, gemilang n terbilang..=p
jom doa utk kejayaan kta n kwn2 yg len ya..

baik angah!! along akn kuatkan diri yg xkuat ni..hehe..
chayok2 angah n along..