Sunday, January 18, 2009

:: Setiap yang berlaku ada hikmahnya.. ::


Lebih kurang 4 tahun lepas..

Kirana: Abah, chek nak isi boring JPA untuk interview nak ke oversea, bole dak? (dengan muka mengharap..hehe)

Abah: Tak payah la..belajaq je kat university dalam negara..nanti susah..kita bukannya kaya..nanti kalau emergency ka apa ka, macam mana nak balik?

Kirana: La, chek teringin sangat nak p luar Negara..nak rasa hidup kat Negara orang..abah, please..(buat muka comel..(^_^)

Abah: La ni pikiaq betul2..lagipun chek kan perempuan, susah kalo jadi apa2..nanti bila dah kawin, p la sambung belajaq kat oversea..time tu abah dah tak risau..tapi, boleh tahan ke dok kat Negara orang sampai 4-5 tahun? Bukannya bole balik setiap tahun tau..(abah senyum time tu..senyum mengejek kot..hehe..)

Saya tersenyum sambil menggaru kepala yg xgatal..hehe..dalam hati, tertanya2, “bole ke aku yang manja ni nak hidup selama itu kat Negara orang?” ,“Abah ni, saja je nak bagi aku serba salah..”


Kini..
Baru saya ‘nampak’ hikmah di sebalik larangan abah..betul kan, our parent knows us more than others do.. abah n mak tau saya memang tak bole berjauhan dengan diorang.. macam sekarang ni, baru sebulan kat Kuantan , saya rasa macam setahun je..hehe..ntah pape je..makin tua, makin menjadi-jadi homesick saya..hmm..ntah la..miss my family so much..

5 komen:

Liyana on January 24, 2009 at 6:46 PM said...

lambatnye saya bagi komen untuk entry ni...
kalau saya dulu lepas habis SPM...
abah yang beria2 suruh isi form apply belajar oversea...
adalah beberapa tempat under private company punya scholarship yang abah suruh apply...
tapi, orang kata kalau dah bukan rezeki tu tak boleh buat apa la...

Allah dah tetapkan, tempat saya di sini, UIA...
tapi ada banyak hikmahnya jugak...
tersangat banyak yang membuatkan saya sebenarnya menghargai setiap kenangan yang saya dapat sepanjang saya di PJ dan sekarang di Kuantan...

saya pernah reply dalam entry Zaki yang ni...
saya nak sambung Master kat luar negara...
sebab tu saya harap masa tu saya tak terikat lagi dengan apa2 komitmen...
harap akak faham maksud saya... :D
whatever it is, I'm living my life to the fullest...
harap akak pun sama juga...

sueabubakar on January 28, 2009 at 12:16 AM said...

tul ape liyana tu kate..tempat kite skg..itulah yg telah Allah tentukan yg terbaik tuk kite..

nnt kite g oversea same2 deh ^^

Szakif on January 28, 2009 at 5:22 PM said...

tibe2 name aku terselit kat sini.

sebenarnye dah bace post ni mase awal2 dipostkan dulu tapi hold dulu nak bagi komen.

:D

nak tanya la kat hanisah. memang takleh nak atasi ke rasa rindu dengan family yang teramat tu. bukan nak kate eliminate habis, tapi belajar untuk tidak terlalu rindu. pasalnya bila kita makin membesar, pembahagian komitmen tu makin besar. ok sekang as student, nanti dah keluar nanti, nak kawen pulak. bila kawen, sah2 kena follow suami. takut je masa berlaku konflik dalam diri dan konflik dalam rumah tangga dek kerana perasaan rindu yang tak dapat dikawal.

erm.. aku taip ni memang senang, tapi just as nasihat je la. maybe my feet might not suit into your shoes, but i'm only giving out my opinion. huhu~

Liyana on January 28, 2009 at 8:39 PM said...

Zaki...
ala, mempopularkan orang yang dah popular katanye...
apa yang ko cakap memang betul...
tapikan bagi aku setiap orang kekuatan dia nak hadapi sesuatu kan berbeza...
I mean, mungkin bagi kak nisah berat untuk dia atasi perasaan rindu kepada family...
it's difficult but it's not impossible...
btw, saya harap akak akan dapat atasinya suatu hari nanti...

KiRaNa on January 31, 2009 at 9:29 AM said...

thanx liyana, sue n szakif..
nasihat, teguran n sokongan amda amat dihargai..
inshaAllah akan ada entry khas pasal sebab musabab kenapa sy jadi begitu(rindu terlebih kat family..)
just wait 4 dat entry ya..
skrg tgh mengumpul mood utk menulis..hehe..