Sunday, February 8, 2009

:: Ada apa dengan kirana? ::


Semalam, time discussion tuk presentation toxicology esok, sorang kawan saya berkata

"Nisah ni, semua kirana ya..kat laptop awk pun semua tempat nama kirana..naik confius kite.." dia membebel..

Saya hanya tersenyum lebar..memang betul pun kan..so saya hanya mampu wat muka comel..

"Hehe..dah kite suka nama kirana, nak wat cane?" saya membalas, tak nak mengalah..huhu..

Sorang senior bersuara, "Apa maksud kirana tu ye?"

Saya membetulkan duduk(tanda bersemangat nak bercerita..hehe..)
"Sesuatu yang suci, bersih..lebih kurang la..kirana tu bukan perkataan arab, tp perkataan melayu.." saya bercerita..

"tapi, saya start suka nama kirana sejak form 4 or form 5 lagi..tau tak lagu bisikan nurani?in team yang nyanyi..part "kejernihan wajahmu, sempurna pada pandanganku..kau kirana.." saya menambah..

dan sorang kakak senior mula menyanyi part tu.."aah la..ada perkataan kirana.." dia berkata sambil tersenyum..

so terjawab sudah misteri nama kirana tu..
hehe..
yg penting, dakwaan sy mencuri nama kirana daripada astro kirana tu salah sama sekali..hehe..

13 komen:

amnah my. on February 8, 2009 at 2:36 PM said...

salam nisah..

akak setiap kali dengar kirana je mesti teringat astro kirana tu.. huhu
lepas ni, tengok astro kirana je, mesti ingat kamu plak..

Liyana on February 8, 2009 at 5:17 PM said...

actually saya pernah guna nick 'kirana' dulu...
tapi bukan untuk blog...
& nick saya sebenarnya Kirana Adiratna...
cuma nick tu sekarang dah berkubur kot~

Kirana, best nama tu...
suka sangat...
tapi tak pernah pun anggap kak nisah amik nick tu sebab astro Kirana...

KiRaNa on February 8, 2009 at 5:30 PM said...

kak amnah..
wslm..
thanx a lot coz sudi lawat my blog..(dgn muka bahagia..hehe..)
da lama xlawat blog akak..
so sorry..

yeke?hehe..dah astro kirana tu much more popular daripada sy kan..hehe..

thanx again 4 d comment..
i really appreciate it..(^_^)

liyana,
waa..sedap nama tu..
kirana adiratna..
apa maksudnya ye?
nak letak kirana adiputra plak la..(tetiba je..hikhik..)
aah kan..akak pun jatuh cinta 'dengar' pertama dgn nick kirana ni..

owh, pasal astro kirana tu, szakif yg mula persoalkan pasal kirana n astro kirana..
huhu..

ps: banyak sebenarnya persamaan kita kan..
setakat ni, kita sama2 suka purple n nama kirana..hehe..

نىك محمد حافظول on February 9, 2009 at 10:57 AM said...

salam ya ukhti kirana (yg suci, yg bersih & hilang segala kekotoran,, hihihi)

oooo... baru ana tau apa maksud disebaliknya,, selama ni ingatkan mbik nama drpd artis2 barat.. sorry

so nama u sekarang ; nursuhana kirana + adiputra lanie.. huhu.. auw! comel n panjangnya... kih kih

whatever jelah,,, yg penting, biar nama itu seiring & seindah dengan kepribadian dan akhlak kita... kan?

ps : tak kiralah owg nak panggil astro kirana ke, kirana adiratna ker, yg penting jgn ader yg panggil "MEEEE LAKNA" sudah.. (=^_^=)

(^_^) Lady In Blue (^_^) on February 9, 2009 at 12:11 PM said...

boleh bayang sape senior yg nyanyi tu..haha..kem salam sama dia

Szakif on February 10, 2009 at 5:24 PM said...

ok dah bocor pasal aku dalam ni.

ahahahahaha~

Liyana on February 11, 2009 at 1:21 AM said...

persamaan kita...
1.orang Kedah...
2.suka purple...
3.suka kucing...
4.student KOS...

Zaki...
kantoi kot~
hahaha...
tapi aku tak terkejut kot orang fikir kak nisah dapat nick Kirana dari Astro Kirana...

KiRaNa on February 11, 2009 at 3:48 PM said...

NMH,
wslm..
tu la..dont judge a name by its name..hehe..
sejak bila nama sy nursuhana kirana + adiputra?
itu adalah rekaan semata2..hehe..
nurnasuha tu just nama blog ni..
time nak pilih url tu, tgh teringat kat anak sepupu..nama anak dia nur amna nasuha..
pastu plak, nama nasuha kan maksudnya bersungguh2 kan..(kalo xsilap la..)

betul2..moga2 my name seiring dgn akhlak n peribadi..

ps:hehe..yor la tu..(^_^)


LIB,
la, bole bayang ke?hehe..
ntah2 bayangan kak tim tu silap..hehe..
dok jumpak kat kelas setiap hari, nak suh sy kirim salam lagi ke?=p

btw, gudluck presentation ptg ni..
i'll pay attention time kak tim present..hehe..
(nampak sgt sy ni x pay attention..huhu..)


szakif,
hehe..sori..terpaksa bocorkan..hehe..

liyana,
dah byk persamaan kita kan..
lg satu..
adik kepada senior kat atas ni..
hehe..
tp tu tak dikira kot..
sbb org tu ramai sgt adik kat uia ni..
ye la..dah suma juniors adalah adik2 dia..huhu..

sbbnya astro kirana tu 100000000x lebih dikenali daripada akak..hehe..

syuhadah dzarawi on February 14, 2009 at 1:14 PM said...

Salam~

Kita suka la lagu Mirwana ni..

Menariik kalo Hanisah boleh cerita secara mendalam maksud Kirana ni. Lagipun ni memang asal perkaTaan MeLayu.

*Tak akan hiLang Melayu di dunia, dan MelaYu ituLah Lambang IsLam. Tapi saYang ramai sudah lupa=)

**its a guud trademark of urs (^_~)

her blog on February 16, 2009 at 11:31 AM said...
This comment has been removed by the author.
her blog on February 16, 2009 at 11:35 AM said...

damn, thats the best name that I ever heard. sooo...hmmm hmm (looking for best word)...'pure'

-- δεⁿδε£iòñ -- on September 8, 2014 at 11:55 AM said...

kirana (sanskrit) = sinar yang terang

Salhah Suhot on September 16, 2015 at 3:11 AM said...

Saya pernah jumpa dalam kamis bahasa melayu lama. Maksudnya keemasan.