Friday, March 27, 2009

:: Kisah malam itu.. ::



Bismillahirrahmanirrahim...



Dua hari lepas(hari Rabu malam) tengah saya sibuk menyiapkan term paper English for Academic Purposes(EAP), mak call..

Saya : Assalamualaikum..(suara yang tak bermaya sebab tengah risau dengan EAP yang tak siap2 lagi)

Mak : Waalaikumussalam..amboi, tiga hari tak dengar suara anak mak ni..sihat ka?

Saya : Hehe..(ketawa sebab rasa bersalah..) sihat, alhamdulillah..mak, sori la tak tepon mak..banyak keje..hmm..bukan main lagi janji nak tepon mak setiap hari..(dengan nada marah diri sendiri..)

Mak : Xpa..mak tau cheq busy..haa..jadi dak gulai telur hari tu?(saya n roomate masak weekend lepas..=p)

Saya..Jadi..tapi macam terlebih santan...hehe..mak, banyak keje la sekarang..pastu, dah nak final exam..minggu depan start..

Mak : Nak berjaya kena la susah dulu kan? doa banyak2..pastu , selalu la buat solat hajat, taubat..dok buat dak?

Saya terdiam..amat-amat terasa disindir walaupun mak tak bermaksud nak menyindir..sekadar nasihat dan peringatan buat ibu kepada anaknya..dengan muka yang teramat malu, saya menjawab..

Saya : Hmm..last buat minggu lepas..

Mak : Buat la sekurang2nya sekali dalam seminggu..banyak doa kat Allah, inshaAllah Dia akan permudahkan..tadi pun mak tanya kak min, dia dok buat dak solat hajat n taubat..dia pun dah lama xbuat..pastu, dia suh mak gerak pukul 4.30 esok..nak mak gerak cheq dak?

Saya : Xpa la..cheq tido lambat, mungkin jugak tak tido..nti before tido, cheq smbhyang hajat n taubat naa..

Mak : Ok..oo..patut la mak dok rasa nak tepon..nak ingatkan suruh wat solat hajat n taubat..ni dah sembahyang isya' ke belum?

Saya : Dak lagi..lepas ni cheq sembahyang..(muka malu lagi..)

Mak : walau sibuk macam mana pun, masuk waktu, sembahyang dulu..baru la apa yang kita buat, dapat keberkatan dari Allah..

Saya : Ok..terima kasih mak..rasa tenang lepas cakap dengan mak..

Mak : Sama-sama..ingat pesan mak..doa banyak2...jangan lewat sembahyang..dah, pi sembahyang..

Saya : Ok..kirim salam kat semua..miss n luv u...assalamualaikum..

Mak : Ok..miss n luv u too..waalaikumussalam..

~Lepas cakap dengan mak, terus solat..rasa insaf sangat2 time tu...sangat2 betul apa yang mak cakap..tanggungjawab kepada Allah patut diutamakan..sesibuk mana pun, jangan lewat2kan solat..nampaknya, saya kena lebih menghayati lagu Seruan Lima Waktu ni..huhu..

~lepas solat, alhamdulillah, memang Allah permudahkan..term paper yang xsiap-siap akhirnya dapat disiapkan dengan jayanya..idea datang mencurah2, xde rasa mengantok..
Ya Allah
terima kasih atas segala anugerahMu..
walaupun selalu lalai dengan urusan duniawi,
namun nikmat dan kurniaanMu tak pernah kurang..
malah semakin banyak yang Engkau berikan kepadaku..
hamba amat2 malu denganMu..
Ampunkan dosaku Ya Allah..

~Mak..terima kasih atas doa dan sokongan yang xputus2..maafkan anakmu kerana diri ini bukan anak yang terbaik untuk ibu yang begitu mulia sepertimu..

ps: entry sebelum ni akan di update nti2..sebab tetiba dah tak tau nak tulis apa..huhu..

2 komen:

her blog on March 31, 2009 at 9:32 AM said...

terasa insaf gak setelah membaca entri ni!

KiRaNa on March 31, 2009 at 10:36 AM said...

her blog,
welcome to my blog..hehe..
hmm..bagus2..(^_^)