Saturday, August 9, 2008

Jauh perjalanan, luas pengalaman #1


Bismillahirrahmanirrahim..

Ketika entry ni ditulis, sy berada di Melaka, di hostel kakak..suasana amat berlainan coz kat cni, suasana agak meriah coz dlm satu rumah, ada dua bilik, satu bilik air and yg plg best, ada sinki n bole memasak..so mmg best..selain dpt menimba ilmu, bole menggilap bakat memasak..hehe..

Perjalanan selama lebih kurang 6 jam agak memenatkan ditambah pula dgn jalan yg bengkang bengkok..dari Kuantan, bas Trans yg sy naiki menuju ke Temerloh, kemudian ke Bahau and to d last destination, Melaka..

For d first 3 hours, alhamdulillah, I can still bear with the road situation..mayb bcoz I spent most of the time to sleep rather than looking outside (usually I love to see d surrounding environment)

But, as time passed by, my antibodies against the antigen (jln bengkang bengkok) were depleted.. Maybe my B cells stop producing plasma cells, n therefore the number of antibodies decreasing..hehe..(kalo Dr Tariq bace ni, mesti dy terharu..=p)

As a result, the first symptom, headache appear..I tried to sleep, but I cant bcoz its almost Maghrib..in addition, my MP3 was out of battery...so the best thing to do is to zikir.. but, syaitan will never allow us to do good deed.. I think less than 5 minutes I can berzikir dgn khusyuknya.. Then, my mind loss somewhere...meaning that, syaitan played his role very successfully..astaghfirullahal ‘azim…

Sesampai je kat Melaka Central, my sister and her friend had already wait for me..terharunya time tu..huhu..but she purposely hiding to make me panic..when I called her, she reject my call..but still, sy buat muka macho la kunun..wat2 muka berani..selepas puas melihat muka adiknya yg ibarat ayam mencari anaknya yg hilang (ade ke peribahasa ni?hehe..), baru la dy muncul..siap ketawa lg..time tu dgn muka blurnye(coz tgh sakit kepala..), sy terfikir, lawak ke? Tp mmg lawak pun..hehe..

K 2 je la nak citer..moga esok datang membawa sinar kebahagiaan dan menggantikan kedukaan yg menyelubungi hati ini..ameen..

2 komen:

♥aisyateru ♥ on August 11, 2008 at 5:36 PM said...

so howz yur journey?
me pon cannot stand the long hours in bus..
rase cam nk throw up..

KiRaNa on August 11, 2008 at 6:21 PM said...

bez sesgt..alhamdulillah..
ecah, kite byk sgt beli brg.
siap da beli baju raya..huhu.
btol2..tambah2 kalo jln bengkang bengkok..mmg xtahan..